De Organisatie

De organisatie van de 75e Wandelronde van Zuid-Limburg is in handen van de Stichting Wandelronde van Zuid-Limburg. De wandelronde duurt 3 dagen en start vanuit Heerlen.

Honderd kilometer in 3 dagen c.q. 70 kilometer in 2 dagen, brengen u over vele leuke paadjes en op pittoreske plekjes, langs slingerende riviertjes, door weilanden met de karakteristieke draaipoortjes en over uitzichtrijke heuvels. De prachtige en afwisselende parcoursen zijn onder meer de grote stimulans voor deelname aan deze wandelklassieker.

NIEUW vanaf 2016: een halve wandelronde, 50 kilometer in 3 dagen, c.q. 35 kilometer in 2 dagen. Ook zijn er nu dagtochten mogelijk.

En zo begon het……!
De Ronde van Zuid-Limburg werd geboren in 1943 in moeilijke oorlogsomstandigheden, min of meer als alternatief voor de ‘Vierdaagse’ welke niet werd gehouden. Er was in die tijd nogal behoefte aan iets sensationelers dan gewone wandeltochten, derhalve nam de toenmalige secretaris-penningmeester van ‘de Limburgsche’ een afdeling van de NWB -de heer M. Zielemans- het initiatief ook in Limburg iets attractievers op prestatieniveau te organiseren. Dit naar voorbeeld van de Ronde van Noord-Holland’. Deze laatste werd met Pasen gehouden, waarom de Ronde van Zuid-Limburg dan niet met Pinksteren? De weinige snipperdagen waren in die tijd nogal kostbaar.
In het NWB-orgaan ‘De Paden Op’ van 15 februari 1943, werd de eerste ‘Ronde’ als volgt aangekondigd:

KOMT ZIET EN OVERWINT. Onder dit motto organiseert ‘de Limburgsche’ afd. NWB (de huidige LWB) tijdens de komende Pinksterdagen een ‘Ronde van Zuid-Limburg’. Het motto vindt zijn oorsprong in de gedachte, komt naar Limburg, ziet de mijnstreek, Klein- Zwitserland en de schitterende panorama’s en overwint de bergen en de heuvels van het schoone Zuid-Limburg. Wij kennen reeds de Ronde van Noord-Holland, de elf meren- en stedentocht in Friesland en nu krijgen we een tocht wet afwisselend bergen en dalen, iets ongekends voor de buiten-Limburgsche wandelaars.
Er zal ongeveer een afstand van 125 km in drie dagen afgelegd moeten worden, verdeeld over de drie dagen als volgt: eerste dag 35, tweede dag 45 en de derde eveneens 45….’.

Vanaf de eerste Ronde in 1943 is deze steeds georganiseerd door de Limburgse Wandelsport Bond. In december 2000 werd om organisatorische reden de ‘Stichting Ronde van Zuid-Limburg’ opgericht, bestaande uit de heren: J.A.R. Ampts, J.R. de Feijter, G.J. Jansen en H.H. Reijnen sr.

Het organisatieteam bestaat nu uit: Harry Reijnen sr., Gerrit Jansen, Toine Deckers en Jo Ampts. Vanaf 2016 aangevuld met de heren Harrie Reijnen jr., Wim Renckens en Joep Bressers.

Per 27 juni 2018 is de Stichting Wandelronde van Zuid-Limburg gestopt met de organisatie van de Wandelronde van Zuid-Limburg. 

Stichting Wandelronde van Zuid-Limburg, p/a Ringoven 8, 6372 DA  Landgraaf, telefoon: 06 - 47 25 27 79. Voor e-mail contact vul het contactformulier in.

Aangesloten bij de Koninklijke Wandel Bond Nederland.

Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 140068348.